„A diófa szinte az egész növényvilágban egyedülálló növény.” (Dr. Szentiványi Péter)

A Juglans Hungaria Kft. 1999-ben alakult, elsősorban diótermesztéssel, diófeldolgozással szárítással és értékesítéssel foglalkozik.

Közép-Európa egyik legnagyobb egybefüggő dióültetvénye Lengyeltóti határában viszonylag kedvező ökológiai környezetben található.

A dióültetvény 202 hektáron terül el. A Kft. első ültetvénye 46 éves, melyet több ütemben szeretne megújítani. Az ültetvényfelület folyamatos fiatalítása, az új ültetvények telepítése mellett a cég 2016-ban és 2017-ben telepített 23 hektár mogyoróültetvényt.

A dióültetvény fajtaösszetétel szerint nagy szortimentet ölel fel. Az idősebb kertek többsége magyar tájszelektált csúcsrügyön termő fajtákból tevődik össze, Milotai 10, Alsószentiváni 117, Tiszacsécsi 83. Az újabb telepítések pedig már az oldalrügyön termő Fernor, Lara, Milotai bőtermő és Milotai kései fajtákból áll.

A mogyoróültevényeink 2 fő fajtából, a Corabelből és Római mogyoróból tevődik össze.

A szakmai munka folyamatos fejlődését a külföldi és hazai kutatóintézetekkel fenntartott szoros kapcsolat biztosítja. Az új ültetvények létesítésénél a 22 év alatt felhalmozódott belföldi és külföldi szakmai ismereteket használjuk fel.

Intenzív műveléshez elengedhetetlen az öntözés és a tápoldatozás, Növeltük a területegységre eső fák számát, fajtatiszta telepítést hajtottunk végre, a koronaforma kialakítása is változott. Ezek együttesen magasabb termésátlag elérését biztosítják.

A betakarítás szempontjának előnyös adottsága, hogy a termőhelytől csupán 6 km-re van a diófeldolgozó, szárító- és tároló telephely. Az ültetvényt szilárd burkolattal rendelkező úton lehet megközelíteni.

Diótermésünk 80-90 %-át Európában értékesítjük, (Ausztria, Németország, Nagy-Britannia, Olaszország) ahol a Kaliforniából és Dél-Európából származó termékekkel kell versenyeznünk.

A megfelelő fajtájú és méretű dió nem elégséges, mert annak külső megjelenése és beltartalmi értéke is meg kell feleljen a piac elvárásainak. A technikai feltételeket diófeldolgozó és szárító korszerűsítésével teremtjük meg, így közel 500 tonna export minőségű dió szárítására, csomagolására vált képessé az üzem a GlobalGap és az IFS minőségbiztosítási rendszereknek megfelelve.

Saját diótermésünk mellett még 150-200 tonna más ültetvényeken termelt diót dolgozunk fel és értékesítünk, így a piaci értékesítési lehetőségeink kiválóak.

A Juglans Hungária Kft. tevékenységét az vezérli, hogy a Lengyeltótiban termesztett dió fogalom legyen a hazai és az európai piacokon.

“Már nem vágyom semmi másra, csak egy kertre, ahol szeptemberi délelőtt fedetlen fővel lehet üldögélni egy diófa alatt. Az ember a végén csak közhelyekre vágyik. A kert közhely; menjünk haza, üljünk le a diófa alatt.”
Márai Sándor
Ég és Föld: A kert